Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Forskning 7 september

Naturen verkar ha varit grönare än tidigare trott

Fem gamla tallar, och då riktigt gamla tallar, ger ny kunskap om historien. Landskapet i Norrlands inland efter istiden verkar inte ha varit så kargt som man tidigare trott.

 Rolf Zale, Umeå universitet, och Lars Östlund, SLU, begrundar tallens brandljud.
Rolf Zale, Umeå universitet, och Lars Östlund, SLU, begrundar tallens brandljud. FOTO: Skogsmuseet i Lycksele

Under arbetet med markarbeten i stadsdelen Norräng i Lycksele förra året hittades fem riktigt gamla tallar. Fyra av dem är bara delar av träd, men ett av träden är troligen det äldsta hela träd som hittats i Sverige. Det skriver P4 Västerbotten.

Efter att träet testats med kol-14 metoden visade det sig nu att träden kommer från den skog som stod på platsen för 9 600 år sedan.

Inte alls så kargt

Träden ska undersökas av skogsmuseet i Lycksele och av Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Årsringarna ska undersökas för att man vill försöka utröna hur klimatet växlade.

Men redan nu har tallarna gett forskarna ny kunskap. Tidigare har man trott att lanskapet i Norrlands inland efter istiden var ett kargt tundralandskap, likt det i Sibirien, men så var det tydligen inte på den här platsen.

Rikligt med ved

På ett träd finns nämligen spår efter två kraftiga skogsbränder nere vid foten på trädet, så kallat brandljud.

– Det är förvånande att bränderna varit så kraftiga. Det var inga gräsbränder utan det måste ha varit rikligt med ved i skogen, trots att den fortfarande låg nära inlandsisen, säger Rolf Zale vid Umeå universitet som undersökt trädet.

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen