Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 4 december

Bostadsprisfall påverkar skogsmarkspriset

Det finns ett samband mellan bostadsmarknaden och priset på skog. Det visar en analys från Danske Bank, som nu tipsar spekulanter att hålla koll på ett eventuellt bostadsprisfall för att få en fingervisning om vart skogsmarkspriserna är på väg.

 Skogsmarkspriserna har följt bostadsmarknaden, visar statistiken.
Skogsmarkspriserna har följt bostadsmarknaden, visar statistiken. FOTO: Danske Bank

En ”förvånansvärt tydlig” korrelation mellan bostadsmarknaden och skogsmarkspriserna träder fram när Danske Bank samkört statistikserier. När bostadspriserna fallit har skogsmarkspriserna följt efter.

Psykologi bakom

Eftersom skogsfastigheter är en investering där prissättningen borde bygga på en tro på den framtida avkastningen, är sambandet oväntat. Danske Banks analys är att det är psykologi och köparnas tro på det allmänna ekonomiska läget som är huvudorsak till samvariationen i prisutvecklingen.

Så att följa utvecklingen på bostadsmarknaden kan vara ett sätt att få en indikation på vart priserna på skog är på väg, konstaterar Danske Bank i sitt senaste nyhetsbrev Skog & Ekonomi.

”Ha respekt för svängningar”

– Vi möter ibland en uppfattning hos skogsmarksköpare att ”skogen aldrig går ner” och vårt viktigaste budskap är att upplysa både köpare och säljare om att skogsmarken inte på något sätt är vaccinerad mot prisfall. Med det sagt, tycker vi absolut att det är aktuellt att titta på skogsmarknaden för den som är intresserad av skog, kommenterar Johan Freij, chef för affärsområde Skog & Lantbruk på Danske Bank Sverige.

Han fortsätter:

– Men var påläst, ha respekt för att även denna tillgång svänger och gör förvärvet utifrån de egna förutsättningarna. Det som verkligen är unikt och stabilt med skogen är att själva tillväxten över huvud taget inte påverkas av några andra marknader.

Fortfarande goda förutsättningar

Utöver den rådande osäkerheten om utvecklingen på bostadsmarknaden, ser Danske Bank inga större risker för prisfall på skog. Räntan är låg, utbudet av skog relativt tunt, efterfrågan på virke är god och virkespriserna höga.

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Till toppen