Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 13 september

DEBATT: "Lägg om marken till betesmark för älg"

Jag råder markägarna i Arjeplog att anmäla till Skogsstyrelsen att marken ska användas för annat ändamål, förslagsvis bärodling och älgbete. Det skriver Jan Gullmark i ett debattinlägg.

FOTO: Rolf Segerstedt

Skogsstyrelsen tycks äntligen ha tagit till sig sin uppgift enligt skogsvårdslagen. Det vill säga att följa lagens bud om anläggning av ny skog. I Arjeplog ska det ske. För många år sedan, i början av 1980-talet, arbetade jag på dåvarande Skogsvårdsstyrelsen och försökte då att få till stånd en omplantering på en markägares skog som var nära nog totalförstörd genom älgbetning.

Min tanke var att om markägarna i gemen upptäckte hur mycket älgen kostade skulle intresset av att skjuta älg öka. Men myndigheten tordes inte använda lagen av någon anledning. Åren har gått och i dag ser vi alla de tiotals miljarder som älgen kostar.

Nu ska lagen användas och jag råder markägarna i Arjeplog att anmäla till Skogsstyrelsen att marken ska användas för annat ändamål, förslagsvis bärodling och älgbete.

Jag hade en liten minidebatt med Skogsstyrelsen om detta för några år sedan.

Jan Gullmark

Fränsta

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen