Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 13 juli

"Älvräddarna - landsbygdens fiende"

Hundratals samhällen har byggts upp runt den lokala möjligheten till förnybar och miljövänlig energi. Ofta ägda av familjer i många generationer ända in i vår tid. Detta vill Älvräddarna och ordförande Christer Borg i ett penndrag rasera. Det skriver Bertil Forsberg i ett debattinlägg.

Älvräddarna visar sitt rätta jag när föreningens ordförande Christer Borg i uttalande på dess egen Facebooksida, vräker ur sig de mest korkade liknelser mellan galgbackar, skampålar och småskalig vattenkraft. Där han utan den minsta konsekvensanalys, önskar placera all småskalig vattenkraft, utan urskillnad, på museernas hyllor tillsammans med galgar och armborst.

Detta är naturligtvis en tydlig spegel av Älvräddarnas inre själ, framförd och utan den minsta nyans mot samtliga ägare av småskalig vattenkraft och de miljöer som formats av verksamheten under århundraden. Skapats av en samhällsordning och lagstiftning, som utnyttjat naturens möjligheter till förnybar energi och lokalsamhällets uppbyggnad. Hundratals samhällen har byggts upp runt den lokala möjligheten till förnybar och miljövänlig energi. Ofta ägda av familjer i många generationer ända in i vår tid.

Allt detta skapade och över tid, med domstolars tillstånd uppbyggda verksamhet, vill Älvräddarna och dess lösmynte ordförande Christer Borg i ett penndrag rasera.

Christer Borg, i sin totala storvulenhet, ser heller inget problem med att likt museala samhällskick, utse sig själv som företrädare för ”mer än 100 000 fiskerättsägare”. Detta uttalande skapar ett tydligt incitament för att utse Älvräddarna till en tydlig fiende till landsbygden och dess näringsidkare. Det är också tydligt att Christer Borg anammat Bagdad Bobs fullständiga brist på självinsikt och obefintlig analys av den situation han belyser.

För din kunskap Christer Borg, ska jag upplysa dig om att nära nog allt fiske i Sverige är enskilt fiske, undantaget kuster och de stora insjöarna. Det betyder att fisket förvaltas av markägare och ofta i förvaltningsformen Fiskevårdsområden. Det är alltså inte Christer Borg, Älvräddarna, som dikterar villkor och beslutar om vad som ska tyckas om den småskaliga vattenkraften. Du företräder i princip ingen annan än dig själv och några fåtal medlemmar, Christer. Att LRF-familjen inom sig beslutar om juridiskt stöd för sina medlemmar, är på intet sätt en fråga för Älvräddarnas ordförande att ha synpunkter på. Möjligen en källa till avund, där en stark organisation försvarar sina medlemmars äganderätt.

Som ägare till både fiskerätt och småskalig vattenkraft, kan jag och mina tre kollegor konstatera att effekten skulle bli våldsam om Älvräddarna satt vid rodret. Ekonomiskt, då stora investeringar gjorts under senaste 15 åren och att stora delar av en sjö skulle försvinna. Några av Sunne kommuns finaste badplatser skulle bli framtida gyttjebad, hundratals fast boende och fritidshus skulle förlora en vacker och stabil vattenspegel när sjön Aplungen dräneras till 1500-talets vattenyta. Strandlinjer på hundratals meter skulle bli vass och slyskog. För detta finns inte det minsta stöd i min bygd och den är mycket värdefullare att lyssna på än en verklighetsfrämmande ordförande i Älvräddarna.

Bertil Forsberg

Västra Ämtervik, Värmland

LÄS MER: Älvräddare och tjänsteman

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen